Kuchnia dla początkujących- pomysł na obiad

     Wydawać by się mogło, że każdy człowiek rodzi się z podstawowymi umiejętnościami kulinarnymi. Tymczasem początki w kuchni bywają trudne, szczególnie jeśli trafia się na przepisy na dania, które stanowczo wykraczają poza umiejętności kucharza. Gdzie znaleźć łatwe obiady dla początkujących kucharzy? Czy rzeczywiście przygoda z kuchnią musi być tak problematyczna, za jaką uchodzi? 

Proste, szybkie i… syte 

     Choć początkujący kucharze nie posiadają umiejętności, które sprawią, by ich dania były wyjątkowe, to można założyć, że posiadają oni podstawową umiejętność korzystania z noża, a ta w zupełności wystarczy. Doskonałym pomysłem na łatwe obiady dla początkujących będzie wykorzystywanie najlepiej znanych produktów. Bardzo ważne jest, żeby nie podejmować się wykonywania potraw, które wymagają skomplikowanej obróbki, ponieważ ta na początku przygody kulinarnej może okazać się ponad siły. Najprostsze będzie wykorzystywanie sprzętów i urządzeń kuchennych, takich jak piekarnik, czy mikser których samo uruchomienie nie stanowi trudności, a dania poddane obróbce są dzięki nim smaczne. 

Idealny przepis 

     Dla początkujących poleca się przygotowanie takich dań, jak naleśniki, czy pieczone ziemniaki ze smażoną kiełbasą. W pierwszym przypadku 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki mleka, jajko, 2 łyżki cukru i łyżkę oleju miksujemy za pomocą miksera. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnie nakładamy cienką warstwę ciasta, którą później po około minucie obracamy ostrożnie za pomocą łopatki. Naleśniki podajemy z ulubionym dżemem lub cukrem. W przypadku pieczonych ziemniaków wystarczy umyć skórkę i pociąć je na kawałki o wybranej wielkości. Najlepiej doprawić je solą, pieprzem, czosnkiem i innymi przyprawami, a potem wyłożyć je na blasze przykrytej papierem do pieczenia i wstawić na 40 min do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. Kiełbasę wystarczy naciąć i położyć na rozgrzanej patelni do momentu, aż skórka zmieni swój kolor. Tak przygotowane potrawy nie tylko nasycą, ale także sprawią satysfakcję początkującemu kucharzowi. 

Klaudia Sławińska