Ciekawe pomysły na domowe obiady – warto je sprawdzić

Ciekawe pomysły na domowe obiady – warto je sprawdzić

Przygotowanie domowego obiadu wiąże się z wymyśleniem oryginalnego pomysłu i zakupieniem odpowiednich produktów spożywczych. Czasami nie ma się ochoty na przygotowywanie tradycyjnych potraw, które goszczą w domach co sobotę lub co niedzielę. Niekiedy lepiej postawić na dania, o których do tej pory słyszało się jedynie w telewizji lub czytało się o nich w książkach kulinarnych. Eksperymentowanie ze smakami niesie za sobą wiele korzyści. To gwarancja nowych doznań i otworzenie się na nietypowe kuchnie. Oto kilka pomysłów na domowy obiad, które warto wziąć pod uwagę na co dzień oraz w momencie przyjmowania gości.

Schab w sosie musztardowym z dodatkiem kurek

Schab ma wielu zwolenników, lecz można go przygotowywać na wiele różnych sposobów. Ciekawą odmianą jest wykorzystanie sosu musztardowego oraz kurek. Dzięki temu mięso staje się aromatyczne, kruche oraz smakowite. Tak przygotowany schab można podawać wraz z:

  • frytkami i sałatką,
  • ziemniakami z wody oraz zestawem surówek,
  • warzywami na patelnię oraz ryżem.

Na samym początku warto wyposażyć się w niezbędne artykuły spożywcze. Wśród nich znajdą się m.in.: schab bez kości, czosnek, oliwa z oliwek, słodka papryka, cebula, pieprz, musztarda, kurki, bulion, sól, miód, śmietanka 30%, mąka oraz natka pietruszki.

Przed przystąpieniem do działania schab warto zamarynować (najlepiej przez kilka godzin), dzięki czemu wpłynie się na jego soczystość i aromatyczność.

Zamarynowany schab należy pokroić w drobne plastry. Na patelni smaży się cebulkę, a następnie dodaje się do niej schab. Całość zalewa się bulionem. Dochodzi do procesu duszenia (trwa to zazwyczaj około 40 minut). Kolejnym krokiem jest dodanie kurek, pietruszki, miodu i musztardy. Danie trzeba dokładnie mieszać i doprowadzić do tego, aby sos uległ zagęszczeniu.

Burgery z serem Halloumi i karmelizowaną cebulą

Zwolenników burgerów nie brakuje na całym świecie. Cenią je sobie osoby młode, ale też doświadczeni smakosze. Burgery z serem Halloumi i karmelizowaną cebulą to oryginalny pomysł na obiad, który spełni wymagania najbardziej wymagających domowników oraz gości.

To danie z kategorii słodko-wytrawnej, które jest uznawane za niezwykle sycące. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki: bułki do burgerów, mięso mielone wołowe lub wieprzowo-wołowe, czosnek, papryka słodka, sól, pieprz, ser Halloumi, jajko, bułka tarta, sałata lodowa, cebula i sos do burgerów.

Wykonanie domowych burgerów z serem Halloumi i karmelizowaną cebulą nie należy do najtrudniejszych zadań. Całość zamyka się w kilku prostych krokach:

  • po pierwsze można skorzystać z gotowych bułek do burgerów lub też wykonać je samodzielnie z ciasta drożdżowego,
  • mięso mielone umieszcza się w misce, a następnie dodaje się do niego czosnek, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i słodką paprykę. Formuje się z tego małe burgery, które później trzeba umieścić na patelni i usmażyć,
  • ser Halloumi powinien być nieco przysmażony lub zgrillowany – na tej samej patelni należy potem usmażyć cebulę i dodać do niej cukier oraz miód. W ten sposób uzyska się karmelizowaną cebulę,
  • na sam koniec przygotowuje się bułki, umieszcza się w nich burgery, sałatę, karmelizowaną cebulę oraz sos do burgerów.

Jak widać nie ma w tym nic skomplikowanego, dlatego warto wypróbować ten przepis w swoim domu i poczęstować zaproszonych gości pysznymi burgerami.

Szaszłyki z mięsa mielonego

Mięso mielone gości w polskich kuchniach pod wieloma postaciami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stworzyć z niego smakowite szaszłyki. Potrzebne będą do tego: mięso mielone wołowe, papryka ostra lub słodka, czosnek, sól, pieprz, kolendra, cynamon, kmin rzymski, cebula, gałka muszkatołowa, imbir, świeża papryka, patyczki do szaszłyków oraz natka pietruszki.

Zakupione mięso mielone miesza się w misce z czosnkiem, cebulą, papryką, pietruszką, kolendrą, imbirem, solą, pieprzem, papryką ostrą lub słodką, kminem rzymskim, gałką muszkatołową i cynamonem. W dłoniach formuje się wydłużone kulki i umieszcza się je na przygotowanych wcześniej patyczkach do szaszłyków. Następnie szaszłyki lądują na patelni do grillowania i grilluje się je przez kilka lub kilkanaście minut (obracając co jakiś czas na drugą stronę).

Jak widać do dyspozycji jest wiele oryginalnych przepisów na domowe obiady. Wystarczy dobrać dla siebie odpowiednie i zdecydować się na ich przetestowanie.

Dodaj komentarz