Wszystko o diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa

Aktualnie coraz więcej osób stosuje dietę bezglutenową. Dlaczego tak się dzieje? Co warto wiedzieć na temat glutenu? Kto najczęściej wybiera taki jadłospis? Jakie można czerpać z tego korzyści? O wszystkim dowiecie się po przeczytaniu dzisiejszego artykułu.

Czym charakteryzuje się gluten?

Na początek warto dowiedzieć się, co to dokładnie jest. Otóż gluten to białko roślinne. Występuje między innymi w ziarnach różnych zbóż. Chodzi o jęczmień, żyto, owies, a także pszenicę. Nie brakuje go też w orkiszu (odmiana pszenicy). Jest też składnikiem mąki. Odpowiada za to, że staje się ona mocno kleista. Co ciekawe, gluten jest nierzadko stosowany w branży spożywczej. Występuje bowiem nie tylko w zbożach, ale również w jogurtach, wędlinach, rozmaitych przyprawach itp. Właśnie dlatego zaleca się czytanie etykiet kupowanych produktów, aby mieć 100% pewności, czy coś ma gluten, czy jednak nie.

Jak pokazują statystyki, nie brakuje ludzi, którzy decydują się na dietę bez tego elementu. Choćby dlatego, że na przykład wyżej wymienione zboża są coraz bardziej modyfikowane genetycznie… Ma to rzecz jasna negatywny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zresztą, badania pokazują, że tak naprawdę gluten nie jest nam koniecznie potrzebny do szczęścia. Może warto go zatem ograniczyć lub nawet całkowicie wyeliminować?

Kiedy warto stosować dietę bezglutenową?

Dieta bezglutenowa jest stosowana w rozmaitych przypadkach. Są osoby, którym w badaniach wyszło, że mają alergię na to białko roślinne. Może ona występować w przypadku dzieci, a także dorosłych. Jakie są jej objawy? W przypadku pociech to zazwyczaj sucha i swędząca skóra. Natomiast dorośli muszą zwracać uwagę na pokrzywkę i biegunki. Nie można bagatelizować również takich symptomów, jak częsty katar oraz wymioty. Ogólnie eksperci zalecają, aby zrobić sobie dokładne testy na nietolerancję pokarmową. Jeśli okaże się, że rzeczywiście macie taki problem, to odstawienie glutenu bardzo dobrze wpłynie na funkcjonowanie całego Waszego organizmu.

Kiedy jeszcze ludzie wybierają dietę bezglutenową? Także w przypadku celiakii. To podstępna choroba o charakterze autoimmunologicznym. Prowadzi do upośledzonego wchłaniania. W tym przypadku glutem negatywnie działa na cały układ odpornościowy. Przyczynia się to do uszkodzenia kosmków jelitowych. Po pewnym okresie zaczynają one bowiem zanikać. Oddziałuje to tym, że rozmaite składniki odżywcze nie są właściwie przyswajane. Mowa tutaj między innymi o żelazie. Niestety, prowadzi to do anemii, która objawia się ciągłym zmęczeniem, sennością, kołataniem serca, bladą skórą itp. Aby zdiagnozować celiakię, lekarze zalecają nie tylko badania krwi (na obecność przeciwciał), ale także biopsję (potwierdza ona zanik kosmków jelitowych). Pacjenci, którzy mają tę chorobę odstawiają gluten. Szybko zauważają pierwsze efekty. Dieta bezglutenowa sprawia, że w końcu mogą lepiej funkcjonować. Takie osoby mają więcej sił (ponieważ wchłanianie jest dużo lepsze), a ich wypróżnienia są unormowane. Eliminowane są bóle brzucha, wzdęcia, gazy, biegunki itp.

W wyżej wymienionych przypadkach tak naprawdę dieta bezglutenowa jest konieczna. Czasami ludzie decydują się na eliminowanie tego składnika – ze swojego codziennego jadłospisu – w pewnym sensie na własną rękę. Chodzi na przykład o osoby, które mają rozmaite problemy z jelitami. Jakie są to dolegliwości? Na przykład zespół jelita wrażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego itp. Z jednej strony badania nie potwierdzają (ani nie wykluczają), że ograniczenie albo wyeliminowanie tego składnika pomoże w tych chorobach. Dużo osób twierdzi jednak, że odstawienie glutenu korzystnie wpłynęło na jakość ich życia. Chodzi o regularne wypróżnienia, odpowiednio uformowany stolec, brak burczenia, uczucia przelewania w brzuchu, gazów oraz wzdęć itp. Jeśli macie zatem na co dzień te symptomy, to może warto spróbować rzeczywiście przejść na dietę bezglutenową?